sikervitamin-vezetes-vallakozas-john-maxwell-team

3 ok, ami saját céged fejlődésének útjában áll, és rajtad múlik a megoldása.

Mit szólnál ahhoz, ha valaki mutatna egy módszert, amivel megtízszerezed a céged profitját 5 év alatt, vagy akár hamarabb is? Ez nem mese, ez Neked is lehetséges.

A kulcsa a vezetésben van, ahogy a céged vezeted. Megmutatok 3 olyan okot, ami folyamatosan gátolja a fejlődést. És csak Te tudod megoldani, mert Te magad vagy a megoldás. Nem kell másra várni, nem függ a piaci helyzettől, a politikától és más környezeti tényezőtől.

Elsőre képzeljük el, hogy Te egy 15 méteres vitorlás hajóval át akarsz kelni az óceánon. Egyedül nyilván nem érdemes nekivágni, mert valamikor aludnod is kell.

Kellene valaki, aki ért az hajózáshoz, a vitorlákhoz, a navigáláshoz, az időjárás előrejelzéshez, a menet közben felmerülő javításokhoz. Kell egy legénység, akire számíthatsz.

Ebben a helyzetben milyen legénységet válogatnál össze, és hogyan készítenéd fel őket? Biztosan a legjobb, megbízható és motivált embereket válogatnád össze. Hiszen ettől függ a túlélésed, és hogy épségben odaérjetek Amerikába. Vagyis a legjobbakkal indulnál és a legjobb kiképzést adnád. Aki gyenge, és nem lehet rá biztosan számítani, és hiába tanítod, azt akkor lecseréled egy jobbra.

Ez a kulcsa vállalkozásodban is. Nem az óceánon kell átjutni és nem egy 15 méteres vitorlással, hanem a cégeddel kell átjutnod a válságon vagy válságos időn. Vagyis szinte mindig, mivel a válság utáni már a válság előtti idő is egyben.

Ha a hajó esetén a biztos túlélés érdekében a legjobb legénységgel vágnál csak neki, akkor a céged túlélése érdekében is ugyanezt a stratégiát folytatod? A legtöbb cégtulajdonos nem ezt teszi. Szedett-vedett, rosszul kiképzett társasággal indul neki a piac óceánjának. Ezért történik az, hogy az új cégek 80%-a csődbe megy 5 éven belül.

A megoldás három kulcsát megmutatom neked:

1 – Nem vezeted a céged.

Pontosabban senki sem vezeti. A hajós példánál maradva nincs kitűzött cél, nincs jó kormányod és csak hánykolódtok az óceánon.

Természetesen Te vagy a főnök, Te vagy a tulajdonos, és Te adsz utasításokat az embereidnek, de nem vezeted őket. Nem vagy rájuk valódi befolyással, ami a vezetés alapja. A feladataikat többségében elvégzik, az utasításaid többségében végrehajtják, de ennyi nem elegendő a cég fejlődéséhez. Gyakran még a túléléshez sem. Lehetsz főnök hatalomból ideig-óráig, de valóban vezető csak akkor, ha idővel azzá válsz.

A főnököt átlagosan 70%-ban követik, a vezetőt 120%-ban. Ez úgy lehetséges, hogy a valódi követők 120%-ot teljesítenek az elvárttal szemben. Nem mindenben utasításokra várnak, nem mindenben a főnöknek kell dönteni, hanem egy jó vezető esetén a munkatársak saját maguk oldanak meg problémákat, belsőleg motiváltak. Ha ez neked jelenleg álomszerűnek tűnik, akkor kövesd a Sikervitamint, ahol John C. Maxwell vezetési tananyagait magyarul eléred. Ha követed, garantáltan vezető leszel a szabotált főnök helyett.

2 – Nem fejleszted a munkatársaidat.

A hajós példa esetén is találhatsz jó legénységet, de abból egy megbízható csapatot, egy tényleg profi csapatot Te fogsz képezni. Képzed őket, gyakoroltok, minden ember tudja, mi a dolga, és hogy számíthatnak rá.

A cég esetén sokan fejvadászokat alkalmazva, különböző több száz kérdéses bonyolult teszteken választják ki az új munkatársat. De a legfontosabb dolgot, hogy folyamatosan képezzék, azt már lefelejtik. Több időt és pénz szánnak a kiválasztásra, mint a képzésre. Pedig ennek fordítva kellene lennie. Jó munkatárs a kezed alatt, mint vezető válik az új emberből.

A jó vezető legfontosabb feladata, hogy a munkatársait képezze, és gondoskodjon róla, hogy a maximumot hozzák ki magukból. Ezzel egyre értékesebbnek érzik magukat, és vakon követik a vezetőjüket. Ez a vezetés egyik kulcsa. Ez időbe és a vezető személyiségének fejlődésén múlik. Ez erőfeszítést és időt igényel. De ezt is meg lehet tanulni.

3 –Nincs erős értékrend a cégedben.

Az értékrend nem keverendő össze a hangzatos jelmondatokkal és a munkaköri leírások rendszerével. A legtöbb cégvezető azt gondolja, hogy rendszert kell bevinni a cégében, ami olyan jól fog működni ettől, mint a McDonald’s. Valójában viszont értékrend kell a rendszer alá. Vagyis a rendszer értékrend nélkül olyan, mint tégla habarcs nélkül. Nem tartja össze, és ledől a fal.

Az értékrend az, ami belülről jön minden emberből. Vagyis vagy el tudod ültetni a munkatársaidban az értékrendet, ami a céged sajátja, vagy keresni kell másik embert, aki ezt befogadja. Ez a vezető felelőssége: Segíteni, megjavítani, és szolgálni kell a vezetőnek a munkatársait.

Ha értékrend alapján vezetsz, és a munkatársak is magukévá teszik, akkor jelentősen nő a hatékonyság, csökkennek a hibák, és a céged fejlődni kezd! A korbács és cukorka helyére a belső motiváció kerül. A céged rakétaként indul el.

Ez a három dolog, amit elsőre el kell sajátítanod. Különösen akkor, ha viharos vizekre, mondjuk egy válságba keveredtek. A túlélés és a fejlődés ekkor a vezetőn és a legénység megbízható munkáján múlik.

A vezetés ma élő legnagyobb tanítója John C. Maxwell. Az ő tanításait hozza el a Sikervitamin és Parajdi István Európába és azon belül is Magyarországra.

Ne hagyd ki a céged fejlődési lehetőségét, és csatlakozz a sikeres csapathoz: Vállalkozói Szabadegyetem és a Vezetés Mastermindja.

Töltsd le a 3 legpusztítóbb demotiváló faktor listáját, amire ha nem vigyázol, tönkre teheti a céged örökre.

Parajdi István – SIKERVITAMIN és JOHN MAXWELL TEAM coach

Írjon hozzászólást